U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Cranio sacraal therapie?

Wat is craniosacraaltherapie ? Craniosacraal betekent dat de schedel en het heiligbeen samen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof.  Ook in de rest van ons lichaam zit overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in ons lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.

Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens bewegingen, zoals grazen, draven, springen en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen.

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of je energie sijpelt langzaam maar zeker uit je lijf.

Het uitgangspunt van de craniosacraaltherapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Net zoals je dat ervaart wanneer je in je vinger snijdt en de huid zich herstelt.

Dit natuurlijke proces van zelfgenezend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam.

In deze situatie kan craniosacraal therapie bevorderend werken voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De craniosacraal therapeut ziet het lichaam, ziel en geest als een geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de schedel, de rug en het bekken te volgen, voelt de therapeut waar de verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer bevordert. Dit gaat soms gepaard met een fysieke of emotionele ontlading wat daarna ontspanning als resultaat heeft. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt weer te gaan herstellen.

Onderzoek

Het doel van het onderzoek is de oorzaak van de klachten op te sporen. Het onderzoek zal beginnen met een aantal vragen.
Daarna volgt het palperen van het hele paard, beoordeling in stand, stap en draf.  

Behandeling

Een behandeling craniosacraal therapie is er op gericht de beweeglijkheid van het craniosacraal systeem en alle andere hieraan verbonden weefsels, te optimaliseren. Met zachte behandeltechnieken zal ik de weefsels activeren om zo meer ontspanning te krijgen waardoor de functie kan verbeteren. Dit kan resulteren in een paard die heel ontspannen raakt of wat in protest gaat om de spanning los te moeten laten. Ieder paard reageert anders, maar na een aantal behandelingen zie je de paarden vooral ontspannen.
De behandeling duurt een uur, waarbij ik, waar nodig, ook de powerlaser op zeer pijnlijke plaatsen zal gebruiken.

Oorzaak van de klacht

De oorzaak van de klacht is vaak te vinden in een toegenomen spanning op een of meerdere plaatsen in het lichaam. Door deze spanning kan er een bewegingsprobleem ontstaan van verschillende weefsels in het lichaam. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in: een stijve nek, of pijn in de onderrug. Ook kunnen deze bewegingsproblemen invloed hebben op belangrijke lichaamsfuncties. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in: darmproblemen, hoofdpijn of vermoeidheid. 

Door het niet voldoende uiten van emoties, kunnen deze bewust of onbewust opgeslagen worden in het lichaam. Dit kan op dat moment zelf, of (vaak) later, allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. 

Advies na de behandeling

Na de behandeling 15 minuten stappen voor de doorbloeding. De vrijgekomen afvalstoffen kunnen hierdoor sneller worden afgevoerd naar de uitscheidingsorganen.  
 
Voor en na de behandeling wordt een foto gemaakt om vast te leggen hoe de houding van het paard was en is zodat je achteraf goed kunt zien wat er veranderd is aan het lichaam. Ook om het veranderingsproces te volgen is film en foto waardevol al is je eigen gevoel met de omgang en rijden het meest waardevol.
 
Het paard heeft (in overleg) tenminste 3 dagen rust nodig. 
Dit om het proces van herstellen en opnieuw in balans komen niet te verstoren en de tijd te geven. dit gaat namelijk na de behandeling gewoon door.  Het liefst op het land, in de paddock of wandelen, maar geen boxrust. Dit proces werkt circa vijf dagen door.
 
Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat maar dit is afhankelijk van de aard van het probleem. Als het probleem er al langer zit kan het langer duren. 
 
De reacties van de paarden op de behandeling zijn heel verschillend: de een is moe, extra rustig en trekt zich terug om het proces te verwerken, terwijl de ander zich direct beter in zijn vel voelt zitten en dit direct uit door vrolijk en fit de wei in te draven.
 

Contra-indicaties

In de volgende gevallen komt een behandeling niet in aanmerking:
  • Koliek
  • Inenting
  • Koorts
  • Verse botbreuken

Ik stel geen diagnoses en als blijkt dat er andere hulp nodig is om je paard te helpen, bijvoorbeeld een dierenarts, osteopaat of tandarts, dan zal ik je doorverwijzen om de beste resultaten voor je paard te bereiken.

 

Cranio sacraal therapie voor paarden

Een consult kost €60,-  exclusief reiskosten buiten 20 kilometer reiszone

Wil je kennismaken met mij en mijn werk? Bij een check-up doe ik een volledige anamnese van jouw paard en maak een inschatting over het welzijn van je paard. Zit je met de handen in het haar? Kom je er via reguliere onderzoeken niet achter wat er mis is met je paard? Door mijn methodes van werken te combineren; Totaal Balans in combinatie  met cranio sacraal technieken, aangevuld met de Fascia technieken en powerlaser kom ik tot mooie resultaten. Zie prijslijst voor te maken combinaties.