U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Acupressuur en meridianen

 

Meridianen: de onzichtbare energiebanen in het lijf

Binnen de oude Chinese gezondheidsleer wordt de Qi gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt doorgegeven via 12 hoofdmeridianen die door je lijf lopen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. De meridianen verzorgen het transport van energie en vormen de energetische bloedsomloop van het lichaam. Ze vervoeren de levenskracht, reguleren de spijsvertering, ruimen blokkades op en bepalen zelfs de snelheid en manier waarop de cellen veranderen. De stroming in de meridianen is belangrijk voor zowel het lichaam als de bloedsomloop. Ze beïnvloeden alle organen en fysiologische systemen, zoals de ademhaling, de spijsvertering, het skelet, de spieren, de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel. De energie gaat langs de voorkant van het lichaam naar beneden en langs de rugkant weer omhoog. Elke meridiaan neemt de energie van zijn voorganger over, er is dus sprake van een omloop van energie.   

Elke meridiaan heeft een grotere functie dan alleen het betreffende orgaan. Meridianen hebben namelijk zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de longmeridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over de emotie verdriet. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid. 
Ook kan het zijn dat je met een maag meridiaan punt problemen aan de ogen lokaal kunt verhelpen. Omdat deze meridiaan daar fysiek langs loopt. 

 

Er zijn 3 kaders in de chineese geneeskunde:
meridianen en hun corresponderende acupressuur punten
vijf elementen
orgaanfysiologie. 

Tijdens een (deel) behandeling met acupressuurpunten werken we dus vooral met de meridianen.

Een behandeling bij een mens of een paard of hond maakt niet heel veel verschil, behalve dat de punten natuurlijk net even anders liggen, maar theoretisch komen ze goed overeen. Voorbeen dier, arm mens, knieholte mens, onderaan bil paard ;-)

Uitgaande van de 12 hoofdmeridianen zijn er 3 yin meridianen en 3 yang meridianen op de voorbenen, 3 yin meridianen en 3 yang meridianen op de achterbenen die een verloop hebben van of naar romp, hoofd, rug.

 

Het behandelen van meridianen

Er kunnen grofweg 3 dingen mis zijn met je meridianen:

1) er is teveel energie in een meridiaan
2) er is te weinig energie in een meridiaan
3) er is sprake van stagnatie, de doorstroming van de meridiaan is niet goed

Deze zijn alle drie te beïnvloeden. Op de meridianen die door je lijf lopen zitten acupressuurpunten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Blokkades in meridianen kunnen worden opgeheven met behulp van bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur, voetreflexologie of laser of bijv. acupressuur crème en moxa.

 

De Chinese orgaanklok en de meridianen

De circulatie van Qi langs de 12 hoofdmeridianen verloopt in een vaste volgorde en duurt 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief. Tussen 7.00 en 9.00 uur ‘s ochtends als jij opstaat en aan een nieuwe dag begint is de maagmeridiaan in opperste staat van paraatheid. Zo loopt de  24-uurs cyclus:

Longmeridiaan – actief tussen 03.00 tot 05.00 uur

Dikke darm meridiaan – actief tussen 05.00 tot 07.00 uur

Maagmeridiaan – actief tussen 07.00 tot 09.00 uur 

Milt meridiaan – actief van 09.00 uur tot 11.00 uur 

Hartmeridiaan – actief tussen 11.00 uur tot 13.00 uur 

Dunne darm meridiaan – actief van 13.00 uur tot 15.00 uur 

Blaasmeridiaan – actief tussen 15.00 uur tot 17.00 uur 

Niermeridiaan – actief van 17.00 uur tot 19.00 uur 

Hartbeschermer meridiaan – actief van 19.00 uur tot 21.00 uur 

Drievoudige verwarmer meridiaan – actief van 21.00 tot 23.00 uur 

Galblaasmeridiaan – actief tussen 23.00 uur tot 01.00 uur 

Levermeridiaan – actief van 01.00 uur tot 03.00 uur

 

Wanneer zou je een acupressuur behandeling voor jouw paard willen inzetten?
Er zijn heel veel disbalansen die gebaat zijn bij een behandeling, klachten van het bewegingsapparaat, hormonaal, spanning, strak in het lijf, 'gedoe' met plassen, hoesten, maagproblemen om zo even een aantal op te noemen. 

 

Wanneer een klacht al jaren aanwezig is, zal de behandeling niet lang vasthouden en zul je een aantal keer achter elkaar het systeem aan moeten zetten. Dit het liefst ondersteund met supplementen om het proces te versnellen. Daarna nog een aantal behandelingen met grotere tussenpozen om het werkelijk vast te kunnen houden. 
Bij een 'nieuwe' klacht, of iets wat niet heel diep geworteld zit kan het met een aantal behandelingen heel snel verbeteren.
Sowieso zie je na iedere behandeling resultaat. En, een aantal punten kunnen natuurlijk ook als onderhoudspunten worden meegegeven aan de eigenaar.