U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

In mijn tienerjaren heb ik altijd intensief recreatief paardgereden en was ik vanaf mijn 13e groom voor een pony 4-span die nationaal en internationaal reed. Daarna heb ik jaren niet gereden. Of ik mocht eens een tijd een paard recreatief bijrijden.
Sinds de zomer van 2009 ben ik met mijn eigen paarden begonnen met Parelli, Natural Horsemanship. Dit was echt een ontdekking!
Op deze manier met paarden omgaan, grondwerken en rijden sloot prachtig aan bij alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. 
Sinds 2012 kreeg ik ineens helemaal 'het nut van dressuur' door. Want ervaring leerde mij ook dat alleen samen spelen geen goed gespierd en flexibel paard opleverde... 

Met mijn lieve Bastiaan had ik een mooie spring gefokte E ruin van bijna 5 jaar. Helaas had ik het met zijn voeten niet getroffen. Hij bleek al snel hoefkatrolonsteking fase 4 te hebben. Nu dacht ik dit met al mijn kruiden en vitamines, Ice Vibes, groene leem, behandelingen op afstand en goede training wel in orde te kunnen houden. Ook ben ik toen begonnen met natuurlijk bekappen.
Helaas werd de pijn hem teveel en na intensief overleg met dierenarts en vele collega's, heb ik hem toch in moeten laten slapen.

In april 2014 toch voor gekozen om er weer voor te gaan. De keuze viel op een zwarte E merrie, Jazz x Zeoliet; Bliss. Geen gemakkelijke merrie, maar wel een hele bijzondere. Ze heeft me veel geleerd over etiquette, correct rijden en fantastisch lopen. Zij bleef tijdens een oefencross op een afsprong zitten en scheurde daarmee een aantal pezen in haar sprong. Ik liet haar opereren, stalrust, weiderust en revalidatie kwamen daarna. Na een jaar dokteren raakte haar andere been overbelast en ook haar blessurebeen hield het niet vol. 

Third is a charm dacht ik, dus om mijn dochters niet met mijn hobby achter te laten kocht ik ditmaal een pony. Wellicht zijn die sterker? 
Ze had een 'hupsje' in de draf, wat stijf over de rug, een traanoogje maar verder fantastisch! Al snel bleek haar hoofd scheef, atlas scheef, pijnlijke C3, scheefstand van 3cm in haar bekken met bijbehorende zere knietjes en si/sacrum. Hierdoor bleven ook haar lendenen wat stug. Haar voorbenen vingen de scheefheid op wat CTO problematiek gaf. Na ruim een half jaar gymnastiseren had ze een peesblessure. Na een aantal maanden op de wei was haar stijfheid op een hoogtepunt. Niet rijden had haar geen goed gedaan. Ik startte mijn opleiding Cranio Sacraal om haar te kunnen ondersteunen. En, na veel zoeken en behandelen vond ik een behandelaar die haar atlas recht kreeg. Ook volgde ik een weektraining  voor paardenrevalidatie bij 4DimensionDressage en ging haar volledig volgens deze principes trainen. Een jaar verder werd ze steeds sterker. Om haar verder te ondersteunen heb ik mij verdiept in laser therapie. Hierop volgde de aanschaf van de Powerlaser. Inmiddels is ze bij een nieuw baasje (lees enthousiast en lief paardengezin) waar ze aan huis staat en ze ontzettend veel plezier van haar hebben.

Mijn dochters genoten van 2012 tot 2018 van hun gave Welsh partbred pony Queeny. Dressuur, springen, buitenritten, alles is een feest met haar! Daar zijn ze nu uitgegroeid helaas. Mijn jongste dochter wilde graag verder met een spring carrière, dus zocht haar eigen topper uit, Zorro. Een hele stoere zwarte E ruin die voor haar door het vuur gaat met springen. Vervolgens is mijn oudste dochter hem een jaar gaan rijden naar de M dressuur, B springen en B cross. Super leuk! Nu rijdt de jongste weer op hem en mag ik mee ;-)

Vanaf eind 2018 hebben we ons eerste 'echte' paard gekocht, Olympus Basha! Een prachtige merrie van 4 jaar, helemaal groen. Zij heeft eerst haar basis grondwerk training gehad. Denk aan Parelli, 4DimensionDressage, Tristan Tucker technieken. Zonder zadel en met touwhalster zitten en stappen. Rustig singel en zadel geïntroduceerd. In april 2019 was ze bitloos zadelmak met hulp van Tess Punt die haar daarna nog ingereden heeft. Vervolgens zijn we heerlijk aan het koetelen gegaan om haar overal bekend mee te maken. Mee naar de club, op buitenrit of gewoon in de bak. Ze blijkt een ontzettend talent te hebben voor obstakeltraining ;-) Mentaal en fysiek wilde we haar lekker de tijd geven. En net toen we dachten... huppetee...  Corona...
Helaas is mijn oudste dochter de interesse om tijd vrij te maken voor de paarden helemaal kwijt... En heeft Basha een fantastisch nieuwe baasje gevonden waar zij mee mag als haar opleidingspaard bij Bastiaan de Recht en Annemarie van Toorn. 


BashaBasha

Vooral van mijn 3 paarden heb ik erg veel geleerd. En alles wat ik niet weet, daar heb ik altijd goede mensen voor om me heen. Ik denk aan mijn instructie; Kirsti Nap, Liane Wijngaard en Dionne Bos. En uiteraard toets ik mijn theorieën graag op anderen die mijn pad kruisen! Daarnaast alle therapeuten en dierenartsen die op ons pad kwamen; Heleen Slebos, Tessa de Haas, Chantal Kurvers, Madelon van der Krogt, Jeroen van Oostveen, Nicole Raat, Alfons Boiten, Celesta Kneppers en Jeroen Duenk. Wat ik altijd fijn vind is om verschillende inzichten te krijgen. Iedere therapeut bekijkt je paard op hun eigen manier, vanuit hun eigen achtergrond en ervaring. 
Gelukkig had ik dan mijn instructie nog om mij met 2 benen op de grond te houden, uhm Dynke, stoppen met dokteren nu, rijden!


Queeny & BlissQueeny & Bliss